Rechtsgeldigheid gescand document

  • marcel wieskamp

    Is er iemand bekent met de rechtsgeldigheid van een gescand document

  • Peter

    Beste Marcel,

    Momenteel is de juridische status van een gescand document niet formeel vastgelegd.

    In de praktijk is de status wel erkend. Denk maar aan de belastingdienst (bezoek de site en download de folder betrf. de aanlevering van documenten voor bedrijven).

    Formeel is weinig tot niets vastgelegd in de wet- en regelgeving. Wel zijn er allerhande initiatieven ontplooid, maar probleem is steeds de duurzaamheid van de gegevens: zijn deze nog te raadplegen over een x aantal jaar. Deze discussie is vnl. overheidsgerelateerd.

    Bedrijven gebruiken in de praktijk wel al gescande documenten en doen er op zijn tijd een beroep op bij bijv. de rechter. Deze erkend negen van de tien keer de aanlevering (uitgeprinte kopieeen) van gescande documenten; helaas zijn er toch uitzonderingen.

    (Elders in dit forum heeft een naamgenoot van mij al aangestipt dat microfilm ook geen slecht alternatief is voor de duurzaamheid)

    Hopelijk kun je iets met dit antwoord

  • HJ

    Rechtsgeldigheid komt pas op het moment dat je voor de rechter moet verschijnen.

    De overheid heeft zich aan de archiefwet te houden. Het bedrijfsleven aan het Burgelijk Wetboek. Je hebt pas een origineel document nodig op het momen dat er een Caligrafisch onderzoek moet plaatsvinden.

    Wanneer tref je dit aan. Dus de officiele documenten moet je bewaren maar mag op een stapel. Dus 5% van alle documenten en ook nog in een doos.

    Succes, HJ