DMS geschikt als kennisdatabase?

  • Nick Postma

    Hallo,

    Als stage opdracht dien ik voor een organisatie een soort “kennisdatabase” te maken, waarbij de huidige werkinstructies en andere documenten op één lokatie komen te staan en vervolgens ook weer makkelijk terug te vinden zijn voor ongeveer 30 tot 40 medewerkers.

    Dat terugvinden moet gebeuren door een vraag in te typen, waarna er vervolgens een aantal mogelijke documenten te voorschijn komen die antwoord zouden kunnen geven, gesorteerd op relevantie.

    Is een Document Management Systeem hiervoor een oplossing en waar moet ik dan op letten en welke systemen zijn hiervoor geschikt?

  • Alex Hoosemans

    Hoi, het opslaan van kennis is niet zo heel moeilijk zolang je maar goed nadenkt over de zoekmogelijkheden ernaar (fulltext of metedata). Terugvinden kan dan op kennisgebieden, onderwerpen etc etc. Wat bij een kennissysteem veel meer speelt is het bepalen wat nou kennis is en of deze aan het systeem toegevoegd mag/ kan worden. Wie bepaalt welke kennis terzake is en hoe wordt deze toegevoegd?

    Ook niet onbelangrijk is de mogelijkheid om gerelateerde onderwerpen te tonen, die van eenzlefde strekking zijn. met name het laatste is niet iets wat in een standaard DMS systeem zit.

    Systemen zoals Wikipedia lijken een goede oplossing hiervoor, maar daar kan iedereen aan toevoegen dus kun je discussieren over kwaliteit van de “kennis”.

  • martijn van rooij

    Een idee is misschien een bestaand intranet geschikt te maken als toegangspoort voor een kennisbank. Andere al intern beschikbare documenten kun je dan via intranet toegankelijk maken. Wijs per onderwerp een eigenaar aan die verantwoordelijk wordt om de informatie up- to date te houden. Een beheerder van een kennisdatabase kan nooit verantwoordelijk zijn voor de inhoud. Dit moet je dus goed regelen. Afspraken over de te gebruiken zoek c.q. trefwoorden is ook een belangrijk aspect. Succes!

  • Onno

    Een DMS is prima geschikt als kennisdatabase.

    Zoekmogelijkheden (full text, metadata)

    Journalling (wie wat wanneer van het document)

    Autorisatie (kan zelfs met behulp van metadata tot op document worden afgeschermd)

    Beheer (eenvoudig)

    Webapplicatie (evt. te integreren met intra/extranet)

    http://www.alfreso.com

    http://www.docsdb.nl