Vanwege het 100-jarige bestaan van de Openbare Bibliotheek Hilversum zal er een boek verschijnen met historisch materiaal. Dit maakte Dirk Jan Methorst, directeur van Forline Databased Marketing en Communicatie uit Weesp, maandag bekend.

,,Het historisch materiaal is zeer zorgvuldig door de bibliotheek uitgezocht en wij zullen dit minimaal net zo zorgvuldig digitaliseren. Het is prachtig om op deze manier de rijke geschiedenis van de bibliotheek vast te leggen,” aldus Methorst.

Forline zal foto’s, krantenknipsels, verhalen en prenten digitaliseren. De eerste uitgave van het boek over de geschiedenis van Bibliotheek Hilversum verschijnt op 10 december, de dag van de officiële oprichting van de bibliotheek in 1910.

De geschiedenis van de Openbare Bibliotheek begon toen de Hilversumse Bond van Nederlandse Onderwijzers pleitte voor een openbare leeszaal. De collectie bestond in de eerste jaren voor een groot deel uit schenkingen. In 1942 vorderden de Duitsers de Leeszaal aan de ’s-Gravelandseweg. Er werd een onderkomen gevonden in een pand op de hoek Groest/Stationstraat. De verhuizing gebeurde met open bakfietsen bij gebrek aan verhuiswagens en kisten.

Na de bevrijding hebben de Canadezen nog enkele maanden in het gebouw aan de ’s Gravelandseweg gezeten. Toen de bibliotheek er weer haar intrek in wilde nemen, bleek het gebouw zwaar beschadigd en uitgewoond te zijn door de Duitse bezetter.